Станаха ясни резултатите от т. нар. малки матури. Средната оценка на четвъртокласниците е „много добър 5“. По български език и литература са изкарали средно 70,5 точки от 100 - резултатът е съизмерим с миналогодишния.

Малко над половината са получили много добра или отлична оценка по математика, а по български език и литература - те са близо 72%.

Снимка: bTV

С най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Сред регионите с най-ниски резултати отново са Кърджали и Сливен. Средният успех на малките матури е по-голям от този при големите, обявени вчера.

Матура по математика се оказва лесна задача за Благо - изкарва пълния брой точки. Оценката му по български също е 6.00. Постига го без частни уроци.

Единствената в страната с пълен брой точки на втория задължителен изпит по биология е Елена от Националната природо-математическа гимназия.

Снимка: bTV

„Моят резултат се дължи главно на интереса, който имам към предмета. Но става и с усилия. Ако не ти е интересно, седнеш и четеш, ще се получат нещата“, каза Елена.

„Този успех на Елена от тази година на матурата по биология е венец на усилията ѝ през всичките 5 години, тя е и национален олимпиец по биология“, обясни Александър Милушев, преподавател по биология в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“.

И по български Елена има отличен.

Последни по резултати на матурата по български език са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

С мисия - и Благо, и Елена продължават по пътя на знанието. Единият с медицина, другият с компютърни науки.

Зрелостник с 0 точки и на двата изпита няма.