С официални чествания и тържества в цялата страна България отбелязва националния празник 3 март.

Снимка: Ладислав Цветков

Историческият връх Шипка ще посрещне хиляди българи, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 141-ата годишнина от Освобождението на България.

Снимка: Ладислав Цветков

Честването, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще започне в 11 ч. със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по повод националния празник, ще приеме строя на почетния караул и ще поднесе цветя на паметника на историческия връх.

Снимка: Ладислав Цветков

Старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме за поредна година ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. В 12 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Снимка: Ладислав Цветков

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. От 19:30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава.