В неделя в четири сутринта минаваме към астрономическото време. Точно в 4 часа призори връщаме стрелките на часовника с един час назад и утре ще имаме на разположение един час повече за сън.

Смяната на времето ще бъде направена първо на атомния часовник в Българския институт по метрология. Това е часовникът, който дава най-точното време в държавата. Работи с цезий и се нарича атомен, защото в процеса на разпада на цезия на атоми се измерва времето.

„По-особеното на този часовник е, че той дава много пъти по-точно време в сравнение с другите часовници“, обяснява Васил Гавраюгов от Български институт по метрология.

Този часовник няма нито стрелки, нито циферблат. Атомният часовник работи в чип, в който е цезият, а времето е във вид на графика. Тя показва връзката между атомния часовник в България и атомните часовници по света, които са около 200.

„Времето се сменя автоматично, ние нищо не пипаме тук - просто се знае, че в еди колко си часа - този път ще стане в четири часа през нощта, на 29 октомври ще трябва да се върнат часовниците на хората с един час назад“, каза още Васил Гавраюгов.

От лятно към зимно часово време се преминава в последната събота и неделя на октомври. У нас този път смяната съвпада с изборите.

Ако хората искат да гласуват сред първите рано сутринта, трябва да се уверят, че са си преместили стрелките в правилната посока - иначе ще пристигнат в секцията с час по-рано и ще трябва да чакат.

Секциите отварят в 7 часа сутринта по астрономическото време.