Добър пример от ихтиманското село Борика - там хората не вярват, че промяната за селото им ще дойде отвън, затова са преобразили едно старо училище.

Стаята на кметския наместник в село Борика прилича повече на зимна градина, отколкото на кабинет. Тя се намира в затвореното преди повече от 40 години селско училище, което днес постепенно се променя.

„В тази стая е бил първи клас. Представяте ли си – тук са били дечица първи клас и тъй като това е народна приказка, че децата са цветята на живота, аз реших да сложа цветя. Аз пътувам много в България и винаги ме е боляло сърцето, когато видя училища с изкъртени прозорци, по пода счупени стъкла, по пода портрети на Левски, на Ботев. Учебници на децата, бележници и си мисля, е това е престъпление“, обяснява кметският наместник на селото Невена Караиванова.

Всичко е преобразено със собствен труд. Някои от мебелите носи от вкъщи, други намира на боклука. Невена казва, че откакто в стаята има повече цветя и светлина общуването с хората е станало по-леко.

„Промяната трябва най-напред да променим нещо в себе си, а след това външния свят“, казва Невена.

Борика има 30 постоянни жители. Отдавна не се раждат деца тук, затова и шанс тази сграда отново да бъде училище – няма. Но през лятото на ваканция има над 400 човека от близките градове и всеки от тях се опитва да даде нещо от себе си за мястото. Така старото училище се сдобива с нова библиотека.

„Усетих необходимост, че трябва да направим място, където да е приятно да се събираме и да си говорим. Смятам, че култура се появява там, където има място за култура“, казва университетският преподавател Милен Иванов.

Милен Иванов е университетски преподавател. Преди 6 години си купува къща в Борика. Всеки възможен момент бяга от столицата до райското кътче. Дарил е повечето книги от дома си тук.

„Българският народ е загубил едно много важно качество, което е притежавал доста дълги години - това е чувството за самоорганизация. Ние като народ един от най-големите проблеми, които имаме е, че нямаме необходимост да се събираме и да правим нещо заедно и най-вече безвъзмездно“, коментира Иванов.

Освен книги, той прави и голяма стена, на която се прожектират филми.

По примера на Невена и Милен селото има и ръчно изрисувана спирка, въпреки, че автобус минава много рядко. Има и нови дървени табели.

И докато това училище оживява, статистиките показват, че в България за последните 10 години има 113 закрити училища и всички те са в малки населени места като село Борика.

За същия период други 208 са преобразувани.