С 4% трябва да бъдат намалени заплатите на депутатите в края на май. Причината обаче не е в малкото време, което напоследък прекарват в пленарната зала, а данните на статистиката, според които средната заплата, от която зависят фишовете на народните представители, намалява. 

Така през следващото тримесесечие депутатите ще получат със 141 лв. по-малко.

Чистото им възнаграждение е 3069 лв. без надбавките за прослужено време или участие в комисии. 

Заплатите на министрите, премиера и президента също зависят от средната заплата за страната.
Възнаграждението на държания глава ще бъде 6138 лева, на премиера над – 4700 лв., а на министрите малко под 4000 лв.

Снимка: bTV

Счетоводната къща, в която работи Станислав Терзиев, изчислява заплатите в 100 фирми. От търговия през производство до услуги, парите се актуализират най-много веднъж в годината.

За депутатите - 4 пъти, дори когато поставят и рекорд за най-кратко 23-минутно заседание миналия петък. Груба сметка показва, че досега 44-тият парламент е имал 15 работни дни с около общо 20 часа в пленарната зала.

„Излиза една доста интересна сума на фона на българската действителност - 150 лв. на изработен час. При сегашната ситуация на последния работен месец е 20 пъти по-висока часовата ставка, а занапред ако си изработват пълното време, ще бъде 4 пъти по-висока”, изчислява Станислав. 

Депутатите обясняват кратките заседания с липсата на готови законопроекти.

„Така е било винаги в началото - нужно е да заработят комисиите. Следващата седмица и ще станем свидетели вече на сериозна работа”, уверява Павел Шопов от „Обединени патриоти”. 

„В никакъв случай не можем да смятаме работата в зала като единствените задължения на народния представител, да не говорим пък за неговите задължения в избирателния му район”, категорична е обаче Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Депутатите не замразиха заплатите си и така следващата им актуализация ще е след 3 месеца.