Общият размер на проекта за бюджет на Столичната община е 2,08 млрд. лв., съобщи на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ това е с 200 млн. лв. повече в сравнение с предходната година, което се дължи на два фактора.

„Първият е увеличението с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители, социални работници и работещи в здравеопазването от държавно делегираните дейности. И вторият - почти 100 млн. лв. повече, които осигуряваме от инвестиционни заеми за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове“, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че в никакъв случай не може да се говори за рекорден бюджет, тъй като това е бюджет в изключително тежка ситуация.

Разширяване на метрото и ремонти на пътната инфраструктура 

Приоритет на Столична община е сектор „Транспорт“, където са осигурени 211 млн. лв. 92 млн. лв. са за старта на строителството на метрото към кв. "Левски Г". Общината има готовност да стартира до края на годината другото разширение на метрото  – 6 км в район "Слатина“. Освен за разширението на метрото в бюджета на общината са предвидени 93 млн. лв. за метровлакове, 25 нови трамвая и 52 електробуса.

23,7 млн. лв. са осигурени за довършването на ремонта на бул. "Цар Борис III" и за основен ремонт на релсов път. Общият размер на средства за пътна инфраструктура са 120 млн. лв. Към тях допълнително се осигуряват 50 млн. лв. за текуща поддръжка във всички райони, от които 10 млн. лв. са разпределени и към кметовете на райони.

"Въпреки тежката ситуация в транспорта на този етап запазваме размера на тези средства", каза Фандъкова и добави, че обектите са разпределени в две основни категории – изграждане и основни ремонти.

За изграждането са осигурени основно средства от инвестиционния заем. Обектите, които тази година ще бъдат изпълнени, са бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев", "Източна тангента" – етап 1, бул. "Ломско шосе" – етап 1, ул. "Опълченска", бул. "Копенхаген", бул. "Рожен", ул. "Димитър Пешев". Общо 16 обекта за изграждане, за които са осигурени 62,7 млн. лв., от които 70% са заемните средства, информира столичният кмет.

Средствата за основни ремонти са 54,5 млн. лв., в които се включват 34 обекта и различни съоръжения. По-големите улици, които ще бъдат основно ремонтирани през тази година, са бул. "Първа българска армия", улиците "Кукуш", "Н. Коперник", "Народно хоро", "Народен герой", "Флора", "Емилиян Станев", улици в т.нар. нови квартали, включително и транспортните тунели на НДК и към "Люлин".

Изграждане на водопроводи и канализация

През тази година започва изпълнението на първите ВиК-обекти, които Столичната община финансира със средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС).

Общо 88,8 млн. лв. ще се инвестират в изграждане на водопроводи и канализация. Със 71 млн. лв. по ОПОС започваме изграждането на канализацията на "Симеоново", "Драгалевци", "Кръстова вада", "Суходол", "Обеля", "Бенковски", "Нови Искър" и квартали на Банкя.

С 16 млн. лв. собствени средства бъдат продължени проекти за ВиК в "Овча купел", "Връбница", "Горубляне", "Манастирски ливади Изток", дубльор на колектора по "Симеоновско шосе" – общо 13 обекта.

Изграждане на детски градини, ясли и училища

70 млн. лв. тази година се залагат за изграждане на детски градини, ясли и училища. По-голяма част от тях са за София, където е най-големият недостиг на места.

"Именно защото имаме опит с тази програма досега, изпратихме писмо до министерствата на образованието и на финансите, в което обяснихме, че за да бъдат инвестирани в строителство на градини тези средства, трябва регламентът на програмата да се промени", посочи Фандъкова.

Тя поясни, че до момента всяка община може да кандидатства само с до два или три обекта за детска градини и училище.

"Ние имаме готовност да започнем още 15 детски градини. Ако програмата не бъде променена, ще можем да финансираме не повече от три от тях със средствата в националния бюджет. За да гарантираме изпълнението на строителната програма на детски градини, имаме готовност да поискаме целеви заем за строителство на детски градини. Строителството е единственият начин да осигурим места за децата, от което техните родители имат най-голяма нужда", заяви столичният кмет.

Йорданка Фандъкова уточни, че ще се наложи актуализация на бюджета на Столичната община в средата на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!