Посолството на Русия в България препоръчва на българската делегация в Украйна, водена от премиера Кирил Петков, да посети и самопровъзгласилите се Донецката и Луганската Народни Републики.

Препоръката е включена в седмичния брифинг на посолството, който дава посланикът Елеонора Митрофанова.

„Обърнахме внимание на намерението на отделни представители на управляващата в страната коалиция да посетят Киев с цел да се убедят лично, че е необходимо да снабдяват Украйна с летални оръжия. За да получат обективна информация за протичащите в Украйна събития бихме препоръчали на представителите на българската делегация да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат тяхното виждане на ситуацията, да чуят тяхната история за причините на конфликта и отношението на украинската власт към някога собствено население. Убедена съм, че ако българската страна има такова желание, няма да е трудно да се организира такъв контакт“, призовава Митрофанова.

По думите ѝ България се е присъединила към държавите, които са решили да приложат спрямо Русия „методи на откровен шантаж и рекет“.

„Руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства. Тоест фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно. Така, западните клиенти не са оставили на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за синьото гориво, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори“, твърдят от посолството на Русия.