Българската страна е задействала процедура по експулсиране на предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Това твърди руското посолство в публикация във Фейсбук.

Според тях още двама служители на църквата ще бъдат изгонени. Руското посолство определя действията на страната ни като възмутителни.

„Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви“, посочват от посолството.

От посолството казват още, че влошаването на двустранните отношения между Русия и България е изцяло наша вина.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, днес свещениците от Руската православна църква „са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес“, цитира ТАСС.

„След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

От ДАНС потвърдиха, че са експулсирани един гражданин на Русия и двама на Беларус. Това е станало със заповед на председателя на агенцията.

„Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси“, уточняват от ДАНС.