Руската държавна компания за атомна енергия „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Снимка: Пресцентър Народно събрание

Това стана ясно след среща между председателят на парламента Цвета Караянчева и министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев в Москва, предаде пресслужбата на Народното събрание.

Двамата са обсъдили и проекта за изграждане на разклонението от „Турски поток“ към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича „Балкански поток“.

Караянчева е гарантирала на Медведев, че българската страна полага необходимите усилия за реализацията на проекта.

Снимка: Пресцентър Народно събрание

„Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб „Балкан“ ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта“, допълни председателят на парламента Народното събрание.

Руският премиер изрази задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на „Турски поток“ и в транзита на газ.

По време на разговора Цвета Караянчева и Дмитрий Медведев  обсъдиха възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни и отбелязаха, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.