Русия изгони от страната помощник на военния аташе към посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната.

Посланикът на България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил поканен в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му е връчена нота, с която български дипломат се обявява за персона нон грата, съобщиха от МВнР.

Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по НК.

Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч. московско време.

Москва обаче обяви за персона нон грата служител на българската мисия с един ранг по-нисш и за първи път съобщи името му официално. Това е тънък нюас, в иначе обичайния принцип, на реципрочност в дипломацията.

Обявеният за персона нон грата у нас руски дипломат също спази срока си за напускане и вече не е част от руската мисия в София. Става дума за полковник Василий Сазанович. До този момент нашите власти не са потвърдили официално името му, тъй като това противоречи на установената практика. 

Изгонването на дипломати от България и Русия зачести. През септември бяха уличени двама руски шпиони, а външно министерство ги обяви за персона нон грата. Миналата година избухна друг подобен скандал с дипломати. През януари прокуратурата обяви, че е разкрила още двама шпиони с дипломатически имунитет, изпращали информация на руското разузнаване.