Нов шпионски скандал избухна по остта София-Москва. Събрани са доказателства за разузнавателна дейност у нас от руски дипломат. За това главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи. 

От Руското посолство потвърдиха за bTV, че става дума за военния аташе. Външно министерство е връчило нота на втория по ранг дипломат в руското посолство със срок за напускане на страната от 72 часа. Този срок по наши източници е започнал за тече в 12:30 на обед този петък.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е шести случай на дипломат, който България връща на Руската федерация от октомври миналата година до днес. За новия шпионски сюжет стана ясно от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че руският гражданин с дипломатически имунитет е събирал военна информация от 2017 г. досега за числеността на военнослужещи от САЩ по време на учения у нас.

Снимка: btvnovinite.bg
Руският дипломат е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до тази класифицирана информация. Обещавана му е и му е предоставяна финансова облага.

Образувано е досъдебно производство, но заради дипломатическия имунитет на руския гражданин то е прекратено и му е даден срок да напусне страната. Нотата е връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия този петък.

Длъжността на изгонения дипломат разкри руското посолство - в коментара си в интернет:

Снимка: btvnovinite.bg
„Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион“.

Позиция дойде и от американското посолство в София:

Снимка: btvnovinite.bg

„През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина“.

От посолството на САЩ подчертават, че България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет.

През последните 70 години в международния правен ред се спазва принципът на реципрочност при искането дипломати да напуснат приемащата страна. Обичайно това е дипломат от същия ранг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!