Физическите доставки на руски газ към България вече са спрени. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов.

"Газпром експорт" е върнал и парите по последното плащане от страна на "Булгаргаз".

Властта успокои, че имаме алтернативи и засега не ни чака тежка газова криза.

"Продължаваме промяната" днес заявиха, че в парламента ще гласуват убедено "За" България да изпрати военно-техническа помощ на Украйна.

Цял ден държавата уверява, че България няма да остане без доставки на природен газ, както и че няма да има ограничения в потреблението. Финансовият министър Асен Василев начерта дори и най-лошия сценарий, а именно - поскъпване с 20% на синьото гориво, и то при положение, че го купуваме индивидуално.

И Василев, и премиерът Кирил Петков увери, че ще се работи за общи европейски договори с цел постигане на най-добра цена. Темата обобщаваме сега.

На извънреден брифинг сутринта държавата успокои - няма да останем без доставки на природен газ.

„България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. И България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е контрагент от трета страна“, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

А след заседанието на кабинета, премиерът Кирил Петков каза, че започва ревизия на договорите с "Газпром".

„В момента имаме и ясен план откъде ще дойдат и другите доставки на газ. Причината заради която „Газпром“ спира, е тяхното желание да се плаша в рубли през трети страни, което нито гарантира доставките на газ, нито гарантира българските средства. Ние няма да дадем този тип шантаж“, заяви Петков.

Премиерът и заместник-председателят на парламента Атанас Атанасов критикуваха бившите управляващи в лицето на ГЕРБ за липсващата по думите им диверсификация.

„Единственото, което имаме като диверсификация, е може би в гаража на г-жа Арнаудова с джип там. Нямаме диверсификация, нямаме три милиарда, но се работи за изграждане на гръцката връзка“, каза Петков.

"Той не може да оправдае собствената си некадърност, щом стигна до там, че пак да сведе енергийната сигурност до гаражно ниво – чудесно. Иначе 300 пъти да го повтори това нещо, нито ще спре инфлацията, нито ще намали цените, нито на газа, нито на тока", коментира Севдалина Арнаудова, PR на ПП ГЕРБ.

"Отивайте пред дома на Борисов и го питайте какво стана с диверсификацията на газовите доставки, защото той преди месеци обясняваше, че сме абсолютно независими от Русия, а цялата му политика беше в угода на Путин“, коментира Атанас Атанасов.

Реакцията на бившия премиер не закъсня.

„Днес ние можем да взимаме газ от Турция и Гърция, отвсякъде. Пълна диверсификация. Но трябваше да има мислещ министър. Когато прякора му е да Кеша, не си е резервирал капацитет. Българи, грабят ви зловещо. Вече цената на тока я усещате. Сега от 22 държави, които търгуват с Русия, само на България в 9 часа са й спрели газа на 100%.“, коментира Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

От своя страна президентът Румен Радев зададе няколко въпроса на правителството.

„Защо само на България и Полша се спира газът, спира ли се на Австрия и на Германия да речем, те как плащат и кака гарантират своята енергийна сигурност, също така дали е резервиран достатъчен капацитет през Гърция, защото ако не е, ще видим как ще започнат да загряват посредници“, заяви президентът.

Вицепремиерът и финансов министър  разясни, че през интерконектора с  Гърция, България може да доставя 3 млрд. куб. метра газ на година.

„От Гърция и Турция ние можем да доставяме общо към момента без гръцката връзка около 20 млрд. куб. метра. - два милиарда през Кулата-Седирокастро и още около 18 млрд. презТурция. Да се твърди, че нямаме трасета за доставяне на газ, е смешно“, обясни Асен Василев.

И още - според бившия шеф на "Булгаргаз" Кирил Темелков замяната на природния газ от Русия с алтернативни доставки от други държави ще повиши цената на горивото у нас с между 20 и 30%.