Руската църква в София е собственост на Българската православна църква (БПЦ) и Софийският митрополит трябва да се разпореди тя да бъде отключена и да се възстановят богослуженията в нея. Това гласи позиция на Русенския митрополит Наум, публикувана във Фейсбук.

Причината за позицията на владиката е затварянето на храма по заповед на отстранения предстоятел архимандрит Васиан (Змеев), който беше уличен в шпионска дейност и изгонен от България.

Митрополит Наум проследява историята на Руската църква – от освещаването ѝ до наши дни. По думите му затварянето ѝ от „странични лица“ е недопустимо.

„През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен“, пише в позицията си русенският митрополит.

Реакция на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, до този момент няма.