Ден преди обявения за „ден разделен” вторник Канна Рачева разговаря с вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Какво означава да се води коалиционна политика, има ли някой интерес от предсрочни избори и какво ще се случи утре, вижте:

– С какво ще се разделим утре, в ден разделен?

– Надявам се не да се разделяме, а да се съберем около едно умно и работещо решение, защото спонтанните реакции в последно време не дават добра насока на обществената атмосфера и на организацията на изборите. Има доста предложения за промяна в Изборния кодекс, част от които вече бяха обмислени и това, което беше записано в кодекса е резултат от различните предложения.

Някои от коментарите не бяха достатъчно добре обмислени от хората, които ги направиха, но се надявам утре да се събере парламентът и да се стигне до едно общо решение.

– Но за да се стигне до него, явно е, че трябва да се разделим с нещо? С какво ще се разделим?

– Може би с личния си политически егоизъм и инстинкта на по-неопитните политически хора да търсят тук и сега моментни дивиденти от едно или друго поведение. Преди всичко трябва да има отговорност към предложенията, които внасяме и към решенията, които вземаме.

– Докъде ще ни доведат исканите промени в Изборния кодекс?   

– Едно от предложенията за промяна, които се правят – основното, е да се даде възможност на повече хора да упражнят правото си на глас. Това е предложението за отпадане на броя на секциите във всяка една държава. Има различни възможности това да се случи, но този брой на секции беше определен на базата на среден брой на секции, които е имало при досегашни избори. Това би било в посока на разширяване на възможността за гласуване, но ние не знаем колко биха били хората, които искат да се възползват от това си право.

Второто предложение беше свързано с регистрацията на вота и то, според различните типове избори, крие някои предизвикателства пред резултатите.

Ако се регистрира така, като основна база, гласуването в квадратчето „не подкрепям никого”, това ще вдигне изборната бариера и това ще затрудни малките партии. Ако за местни избори остане по този начин, има възможност с малко на брой гласове да бъде повлиян изборният резултат. Затова, нека да оставим утре парламентарният дебат да реши. Но трябва да отчитаме тези опасности или възможности, като мога да кажа, че няма да се отрази на сегашното гласуване – мажоритарното гласуване за президент, защото при него се броят реалните, действителните гласове

Основната въпросителна е как ще се отрази това на едни парламентарни избори, когато ако (до урните – б.ред.) отидат повече хора, защото гласуването е задължително, и изберат квадратчето „не подкрепям никого”. Това означава, че техният глас ще се брои като основа за изчисляване на 4-процентната бариера и тогава тя от 150 хил. гласа може да скочи на 200-250 хил. гласа. И тогава малките партии ще останат под бариерата

– Не се ли цели точно това – малките партии да са под бариерата?

–Това не е предложение на ГЕРБ. ГЕРБ не може да бъде обвинявана за това, просто по-скоро е едно недомислие.

При всички случаи не е добре да се иска промяна в изборните правила толкова близо до самите избори. Това е факт. Защото тогава, когато са се регистрирали всички кандидати, те са знаели при какви условия. Или поне би трябвало да знаят при какви условия ще се проведе гласуването.

– Ще има ли според Вас предсрочни избори?

– От много страни се искат предсрочни избори. Опозицията по правило ги иска отдавна, сега се присъедини и ДПС. Мисля, че това е по-скоро за загряване на атмосферата и за активиране на избирателите. Залогът става по-голям за всеки един, защото означава по-голяма промяна. Това, което мога да кажа е, че никой в страната в момента няма интерес от предсрочни избори, защото те едва ли биха променили конфигурацията, но със сигурност ще спрат процесите, които са започнали, работата, която се върши, поне с шест месеца.

Надявам се никой от отговорните политици, а ми се струва, че нито една дори от опозиционните партии, няма интерес от такива избори. Още повече, че в тоя период, ако това се случи, България трябва да се готви много активно за председателството на (ЕС – б.ред.), което започва 2018 г., което е може би най-голямата политическа цел и най-голямата политическа възможност за страната ни след приемането ни в НАТО и ЕС.

– Напоследък има доста нападки в социалните мрежи и към Вас и към други действащи политици…

– Свикнах с това, че всеки може да каже всичко, без да носи отговорност и без да трябва да се аргументира. И това го приемам като даденост в политическия живот. Затова, лично аз гледам колкото може повече работа да свърша, колкото мога повече проблеми да реша, включително и в коалицията, защото аз съм с тази коалиция от началото на нейното формиране и знам много добре колко това беше трудно и как изглеждаше невъзможно.

Не всеки се упражнява в коалиционна реторика, но коалицията не е в това да разменяш едни назначения с други или да търгуваш някакво вътрешно влияние, коалицията – това е моята отговорност така, както я разбирам, е в правителството да се следва обща политическа линия и да се вземат правилните решения.

Някой си представя, че аз като един политкомисар трябва да отида в парламента и да реша противоречията там. Това е абсолютно грешно разбиране за вицепремиера по коалиционна политика.

Парламентът е основна власт в държавата, там решенията се вземат автономно, там намесата на изпълнителната власт би се коментирала не толкоз еднозначно.

Вижте какво още каза Румяна Бъчварова утре сутрин в „Тази сутрин”.