Само за една седмица сигналите за кражба на лични данни преди изборите от 5 са станали 29, сочат данните на МВР. За злоупотребите с тях и за схемите на кражбите по време на избори, както и за автентичността на различните подписки с вътрешния министър Румяна Бъчварова разговаря Канна Рачева.

„Става въпрос за подписките, с които се регистрират кандидатите. Там винаги е имало съмнения, че не всички подписи и личните данни са автентични. Вие сигурно помните – при различни подписки за референдум например доста време отнемаше самата проверка на автентичността. Сега предполагам, че се действа по същия начин, за да могат по-бързо да се справят. Но това е проблем, с който по-лесно можем да се справим. По-трудно се оказва и повече умения се изискват за това да се определят схемите, с които може да се опорочи вота. Те с течение на годините се разнообразяват”, казва министър Бъчварова.

„Не мога да ви кажа колко са схемите сега, но за всеки един от изборите се появяват нови изобретения, нови идеи – чрез задържане на заплати или включване на сумите, с които се плаща вотът, към сумата на заплатата като „извънреден труд” в деня на изборите, да речем”, отговаря тя на въпроса какви по настоящем са схемите за влияние върху вота.  

В МВР знаят кои са хората, които се занимават с този вид дейност.

„Списъкът е някъде между 500 и 600 души, които на няколко избори са идентифицирани като хора, за които има жалби или към които има подозрения, че се занимават с тази дейност”, казва министър Бъчварова.  

Вицепремиерът призова за повече дисциплина при боравенето с лични данни.

„Нека не забравяме, че всяка една от партиите има хора на различни нива и дори и партията да не е дала указания да се действа по този начин, всеки един, който събира подписи и иска да се представи добре, за да свърши тази работа, може да прибегне до най-лесния начин”, обяснява тя.

По думите ѝ тези мрежи се развиват около местните избори, защото малък брой гласове може да окажат влияние върху резултата.

„При тези президентски избори колкото и гласа да купиш, при положение че изборът ще се реши втори тур, какъв ефектът, който можеш до получиш? Възвръщаемостта от тази инвестиция не е толкова ясна…”, обяснява тя.

На въпрос откъде се взимат личните данни на хората министър Бъчварова казва:

„А, не мога да спекулирам, най-малкото е всички предизборни списъци, които се публикуват на едните избори да се архивират и всеки, който има достъп до такива списъци, да се възползва по някакъв начин”.