Афганистанци от Великобритания опитали да вербуват през интернет чужденци, които да отговорят с терор на потушения бунт в бежанския лагер в Харманли. Новината потвърди днес на „Капитан Андреево” министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, а от специализираната прокуратура отрекоха при тях да е постъпвала подобна информация.

Според  Бъчварова реална опасност за терористичен акт у нас няма. Лицата, с които афганистанците, установили се в Обединеното кралство, са влезли в контакт чрез социалните мрежи, са установени и проверени от службите. Те са чужди граждани и не са задържани.

“Имаме информация по дипломатическа линия за 3 или 4 такива лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия”, каза министърът в оставка.

От специализираната прокуратура съобщиха за bTV, че  до момента при тях не е постъпвал сигнал за подготвян терористичен акт на територията на страната.

България няма да изгражда нови бежански центрове, а три „кризисни площадки”. Те ще бъдат в близост до границата ни с Турция, коментира Бъчварова думите на новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова.

В ефира на bTV тази сутрин Йотова заяви, че срещу финансовата помощ от ЕС страната ни се е съгласила да изгради три нови бежански центъра от отворен тип. Освен това, по думите ѝ, европейската помощ е 112 млн. евро, а не 160 млн.

Не става въпрос за центрове, а за площадки, на които да бъдат разположени фургони и евентуално палатки. Тези площадки ще бъдат от затворен тип и ще са на подчинение на държавната агенция за бежанците (ДАБ), каза Бъчварова.

Мястото на едната площадка вече е определено – тя ще е до бивша гранична застава край Лесово, но ще бъде използван само теренът около сградата, а не самата постройка.  Местоположението на другите две площадки все още не е определено.

Бъчварова даде пример с Бояново, където било най-удобно, но при отпора срещу изграждането ѝ този вариант засега отпада.

По отношение на европейската финансова помощ Бъчварова заяви, че става дума именно за 160 млн. евро, но сумата идва на траншове.