Има данни, които свидетелстват за пренасочване на мигрантските потоци през места, където няма изградена ограда. „Общата дължина на българо-турската граница е 259 км. Дължината на оградата, която е проектирана и ще бъде изградена, е 229 км. От нея 30 км е била изградена по време на предишното правителство”. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на парламентарния блиц-контрол и в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на Патриотични фронт Валери Симеонов относно строежа на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница.

Министърът обясни, че в процес на изграждане са 56 км от оградата на българо-турската граница. Надявам се в следващите 1-2 месеца да бъдат завършени.

„Който е имал възможност да види границата отгоре и този терен, знае колко е труден теренът за строителство. На места наклонът достига до 60⁰, което прави много трудна работата и на техниката, и на хората. Информирана съм, че предстои изграждане, след отпускане на финансиране, на 20 км. От тях в Хасково по поречието на р. Тунджа са 11 км, а в Бургас по течението на р. Резовска – 9 км. Очакваме допълнително финансиране, надявам се Министерство на финансите бързо да реагира и да започнем строителството и на този участък”, подчерта Бъчварова, цитирана от агенция "Фокус".