„Има още време, докато се дадат крайните оценки“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за съставянето на редовно правителство.

Вчера приключиха консултациите при държавния глава с всички парламентарно представени партии. Предстои връчването на първия проучвателен мандат.

На въпрос дали е оптимист за съставяне на правителство след провеждането на консултациите с парламентарно представените партии Радев каза, че може да отговори след реализацията или липсата на такава на първия мандат.

По-рано днес държавният глава откри международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Той е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова.

В рамките на два дни в София над 30 учени слависти от 11 държави ще дискутират значението на буквите, думите, езика и културата за славянското наследство, както и неговото опазване и разпространение в съвременния свят.

„През годините силата на словото ни учи на добро и зло, формира нашия личен и колективен компас. Майчиният език е първият, бих казал и най-голям дар, който получаваме от нашите родители. Без чудото на буквите поколения ярки умове щяха да блестят само в тесните рамки на своето време, прогресът и науката биха били невъзможни“, заяви Румен Радев при откриването на международния форум.

В речта си той отбеляза също, че историята сочи, че народи са изчезвали, ако не са съумявали да съхранят своя език.

„Именно писмеността съхранява мъдростта на поколенията, опазва нашата идентичност, изразява разноликата същност на хората и нациите“, подчерта държавният глава.

„Като преки наследници на святото дело на братята Кирил и Методий наш дълг е да съхраняваме и развиваме това богатство и това е голяма отговорност, защото кирилицата не е достояние само на българския народ“, подчерта президентът.

Той благодари на вицепрезидента Йотова и нейния екип, че работят за това тази връзка да не бъде прекъсвана.

„Позволете ми да се обърна към новия парламент, ние сме в навечерието на ново правителство. Надявам се в него да работят грамотни хора - истински просветени хора, които да знаят значимостта на темата и проблематика, на които е посветен днешния форум“, каза от своя страна Илияна Йотова.