„Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ дава надежди, че със същия подход може да се подходи към президентската институция. Това няма да стане“. Това каза президентът Румен Радев по отношение на председателя на групата на ДПС в Народното събрание Делян Пеевски.

От пресцентъра на Движението за права и свободи съобщиха, че той е отправил питания към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за „Кешгейт - пътят на Копринката и “касиерите на президента“.

"Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев", уточняват от пресцентъра на партията.

„Няма да коментирам слухове и спекулации. Ако някой има истински доказателства, да ги предостави на компетентните органи, но и да носи отговорност за тях. Важно е и призовавам органите да извадят цялата информация и сигнали за дела на трупчета, ако имат такива. Говорейки за корупция, призовавам тези органи да извадят всички сигнали, преписки и делата за БТК, „Булгартабак“, КТБ, за ББР, за язовири, за магистрали, митници, НКЖИ, за отравянето на Емилиян Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки. Много въпроси висят. Как да се борим с корупцията при това положение? Аз призовавам компетентните органи да излязат с информацията, която имат. Много въпроси останаха“, добави той.

Прокуратурата

Прокуратурата проверява дали в последните години има подадени сигнали срещу съветника на президента Николай Копринков. Проверката обхваща и сигнали срещу други съветници от кръга на държавния глава и дали в годините назад сигнали са пристигали в бившата специализирана прокуратура.

„Не е намерен сигнал срещу съветника на президента Николай Копринков в прокуратурата“. Това заяви софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

По думите ѝ никога не е било образувано дело "Кешгейт" в Софийската градска прокуратура. И още от думите на Кирилова - единственият сигнал е на Антикорупционния фонд и по него може да бъде призован Делян Пеевски. По сигнала вече е назначен наблюдаващ прокурор. Очаква се депутатът да бъде разпитан.

„Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура (която беше закрита – бел. ред.), правим ревизия на делата, тъй като получихме огромна бройка дела от тях. „Кешгейт“ няма. По сигнала, който дойде от Антикорупционния фонд, започнахме да проверяваме, за да видим какво имаме. Търсим за имената, които бяха споменати – Копринков и Ушев", уточни Илиана Кирилова.

Софийският градски прокурор отбеляза също, че в прокуратурата има сигнал от последния служебен министър-председател Гълъб Донев, че в Агенция по заетостта са били извършени злоупотреби с европейски пари и Плана за възстановяване. Тя посочи, че сигналът се намира в европейската прокуратура и в него се споменават имената на г-н Ушев и г-н Копринков. Градският прокурор на София уточни, че сигналът на бившия премиер не е срещу съветници на президента.

Проверяват се и всички преписки от закритата специализирана прокуратура. МВР е втората институция, която започва проверка по медийни публикации.

„Със заповед на главния секретар е изискана информация от абсолютно всички структури - има или няма подавана информация, официални сигнали, както и оперативна такава, така че това предстои да се изясни“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Партия около президента?

„Режисираната медийна истерия издава страх от нова партия. Хорът на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки партии. Хората са възмутени от схемите, от назначенията, от апартаменти с асансьори, офшорки, от безотговорното управление, от провала в европейската ни интеграция. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. Алтернатива, която да върне нормалността и европейската перспектива за България. Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Ако дам доверието си на политическа формация, ще го заявя сам“, допълни президентът Радев.

Коментар дойде и от правителството

„Още от първите дни, в които ПП и ДБ влязоха в политиката заедно, поставихме въпроса, че всички сигнали и слухове трябва да се разследват. Разследванията трябва да приключат с резултат. Подкрепяме всеки призив да бъдат разчистени съмнение. Трябва да се изсветли всичко. Преди няколко месеца ясно казах, че в службите виждам сляпо петно по отношение на корупцията. Тогава получих подкрепа само от ПП-ДБ. Надявам се сега да бъдат проведени разследвания и истината да излезе наяве. Всичко друго са само слухове, които сриват институциите. Това го прави и президентството от доста време“, коментира министър-председателят Николай Денков в Министерския съвет.