Слепият ентусиазъм не е достатъчен и има държави, които минават с много кратък транзитен период в еврозоната, има и такива, които имат значителни проблеми. Това коментира в Лисабон президентът Румен Радев.

„В момента е големият дебат за еврозоната в България. Ние имаме ясна стратегическа цел – пълноценна интеграция в европейските структури – това означава пълноправно членство в Шенген и еврозоната”, подчерта той, но и даде пример с Португалия, която след приемането на единната валута дълго време е била в „тотална стагнация”.

„Еврозоната – да, но трябва да имаме много задълбочена оценка на риска и много ясни мерки как да минимизираме потенциалните рискове за българската икономика”, заяви Радев и посочи нуждата от увеличаване на административния капацитет и повишаване на доходите.

„В противен случай знаете негативите от кого ще се изнесат – от българските граждани”, предупреди държавният глава.

Той посочи, че нашата страна трябва да отстоява интересите си както Португалия и отбеляза, че в това влиза и призив за създаването на специален бюджет в рамките на еврозоната, който да подпомага по-изостаналите страни, за да не бъде толкова силно застрашена тяхната конкурентоспособност.

По отношение на приоритетите на Европа през следващите години Румен Радев заяви, че са нужни повече средства за сигурност, отбрана и миграция, но подчерта, че това не трябва да е за сметка на парите за кохезия и селско стопанство.

От думите му стана ясно, че политическото ръководство на Португалия разбира рисковете от т.нар пакет „Мобилност” за по-отдалечените членки на ЕС, но страната ще гласува „според динамиката” в комисиите на Европейския парламент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!