България иска подкрепата на Португалия срещу пакта „Мобилност”. Това стана ясно при посещението на президента Румен Радев в Лисабон. Другата тема, по която двете държави имат сходни виждания, е проблемът с миграцията и реформиранено на системата за убежище.

Макар да са и в двата противоположни географски края на Европейския съюз, двете държави имат сходни проблеми като външни граници на съюза и мигрантския натиск.

„Португалия и България като гранични страни на ЕС са подложени на миграционен натиск. С президента на Португалия имаме редица сходни виждания, че границите на ЕС  трябва да се охраняват надеждно и европейската политика трябва да се реформира, защото не работи по начина,  по който е създадена...”, отбеляза Румен Радев.

„Големият проблем на Европа е, че интеграцията не успя", отбеляза още държавният глава.

Снимка: Президентство

Според българския президент трябва да се търси баланс между човешките права и политиката на сигурност, да  има центрове извън Европейския съюз за бързи проверки и там да се решава дали конкретно лице е бежанец или мигрант. Трябва да се засили и политиката за реадмисия с трети държави.

Португалският президент Соуза настоява за общо европейско решение по темата за миграцията.

„Първо защитаваме обща позиция на европейско ниво. Не е възможно да решим този въпрос единствено чрез двустранни инициативи . Трябва да има обща политика по отношение на убежище и миграция. Няма трайно решение на проблема, ако няма сътрудничество между Европа и страните на произход на миграцията", заяви президентът на Португалия.

Снимка: Президентство

Двамата президенти обсъдиха и последствията от брекзит. Радев обяви, че от днес и България има план за различните варианти на изход, и че трябва да се защитят правата на 200 000 български граждани в Обединеното кралство.

За Португалия последствията от изход без сделка се равняват на близо 2% от брутния вътрешен продукт на държавата.

Снимка: Президентство