На първия тур на президентските избори ген. Румен Радев събира почти 4% преднина пред Цецка Цачева, сочат резултатите на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 95% обработени изборни протоколи.

Радев запази стабилна преднина пред Цецка Цачева с резултат 25,7% срещу 22% за кандидата на ГЕРБ. Изчисленията показват, че разликата между двамата е 137 хил. гласа, като за Радев бюлетина са пуснали над 980 хил. души.

По последни данни активността на президентските избори е 55,94%, което означава, че са гласували над 3,8 млн. българи.

ГЕРБ загубиха в ключови областни центрове, смятани за десни бастиони.

Цачева печели само в четири области, а Пламен Орешарски – в три. Веселин Марешки е победителят във Варна, а всички останали 20 области – включително и София, печели Румен Радев.

В столицата най-изразителна е победата на левия кандидат в 23-ти избирателен район, в който влизат „Младост”, „Красно село” и „Лозенец”. Тук Трайчо Трайков е успял да се издигне до третото място.

Кандидатът на левицата води и в Пловдив-град – с 3% пред номинацията на ГЕРБ.

Една от четирите области, където тандемът Цачева-Манушев побеждава двойката Радев-Йотова, е Бургас. Тук те имат преднина от 2%.

Плевен – районът, от който Цачева е избрана за народен представител, също е предпочел тандема на левицата, и то с огромна разлика – повече от 11%.

Изразителна е преднината на бизнесмена Веселин Марешки в родния му град Варна – тук той води с над 26%.

На национално ниво Марешки получава близо 11%, като остава четвърти във вота след кандидата на Обединените патриоти – Красимир Каракачанов.

Подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски измести Трайчо Трайков от петата позиция. В Кърджали Орешарски е категоричен победител с 47% от гласовете.

„Не подкрепям никого” са зачеркнали в бюлетината 5,6% от избирателите – това са над 200 хиляди души. Техният брой ще се увеличи още малко, когато ЦИК предостави окончателните данни.