Има политици, които водят война с българската държавност. В стремежа си да дискредитират президентската институция, тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на Европейското председателство. Това коментира президентът Румен Радев във връзка с напрежението между институциите след последния КСНС.

Тогава Цветан Цветанов от ГЕРБ обяви, че от президентството са предложили обща позиция, уводът на която е знак за излизането на България от НАТО и ЕС. От „Дондуков” 2 разпространиха въпросната чернова, в която, за разлика от финалната версия, има дълъг коментар на международната обстановка, в който се критикуват ударите на натовски страни по Сирия и агресивната външна политика на Турция.

От президентството обаче са категорични, че текстовете не означават промяна на геополитическата ориентация на страната и коментарите на Цветанов в тази посока са „манипулативни”.

„Как очакваме да бъдем приети в Шенген и Еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност? Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа”, коментира Радев.

Според него политици у нас приватизират европейската идея за лични и политически цели: „Колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците? Какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната? А България да бъде изхвърлена от европейската карта, що се касае до свободата на медиите. Виждате, че нашата корупция вече се вижда и отвъд океана. Чели сте доклада на Държавния департамент на САЩ”.

Още преди КСНС Радев заяви пред студенти, че у нас има кражби и злоупотреби, защото много процедури остават „на тъмно”. В отговор премиерът Бойко Борисов призова министрите си лично да разяснят на президента обществените поръчки в подчинените си ведомства.

Радев днес коментира с ирония този ход: „Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, той трябва да инициира съответните промени в Конституцията”.