За първи път президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Темата на срещата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". 

От прессекретариата на президента не дават повече подробности за целта на заседанието.

Кои ще бъдат лекторите и кои точно аспекти от националната сигурност ще се разискват, засега не е ясно.

Снимка: Ладислав Цветков

В последните дни имаше разнобой между премиера и президента, както и различни представители на правителството по теми, свързани с националната сигурност. 

Докладът за състоянието на отбраната през изминалата година, служебното правителство прие, беше изтеглен от военния министър Красимир Каракачанов. Президентът реагира с думите, че болният няма да оздравее, когато скъсаме диагнозата. По-късно Красимир Каракачанов му отвърна, че част от диагнозата е да има и рецепта за оздравяване.

Снимка: Ладислав Цветков

В последната седмица прехвърчаха искри между президент и премиер, тъй като премиерът Бойко Борисов обяви, че освен двата процента от бюджета за отбрана правителството има и други приоритети и че ще бъдат преосмислени проектите за модернизация на въоръжените сили.

На това президентът отговори, че това внася нестабилност и не допринася за националната сигурност, когато се сменят приоритетите.

Авиационният проект за придобиване на нов многоцелеви боен самолет на въоръжените сили на България е към приключване, но за сметка на това премиерът обяви, че ще развива модернизацията в сухопътните войски и във флота със строенето на бойни кораби.

Вероятно на заседанието ще стане дума и за стенограмата за КТБ, тъй като част от участниците в заседанието са същите.

Това е първият Консултативен съвет, който Радев свиква от встъпването си в длъжност на 22 януари.

Предишното заседание бе посветено на политическата криза в страната преди изборите. Тогава Росен Плевнелиев покани новоизбрания президент Румен Радев, но той не присъства на съвещанието.

Междувременно пред президентството се събраха хора от инициативата „Правосъдие за всеки” и настояват за истинска съдебна реформа.

Снимка: Ладислав Цветков

Според тях са необходими и изменения в Конституцията и Закона за съдебната власт. Те настояват също да се намали политизирането на Висшия съдебен съвет.

Снимка: Ладислав Цветков

Исканията са внесени с писмо в президентството.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!