„Доблестта на предците не може да изцери пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. Трети март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан или богатство, а заедно градят чистата и свята република. На кръстопътя на историческите ветрове, на който се намира България суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия“.

Това каза в част от речта си по случай националния празник Трети март президентът Румен Радев, който оглави церемонията по честването на празника на площад „Народно събрание“.

„Ние днес се прекланяме пред нашите героични предци и знаем, че свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои за да ги завещае на следващото. Вечна памет на героите. Да живее България!“, каза още държавният глава.

„Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически. Монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството със славното ни минало. Народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеите за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 Г. отварят съдбовната рана в сърцето на тирана. Честното перо на Макгахан донася на света истината за клането в Батак. Гладстоун и Юго пренасят българската трагедия на европейската сцена. Свободата най-сетне идва под знамената на руския цар Александър II и на неговата армия, съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Санкт Петербург хората се кръстят и се прегръщат по улиците. Както казва генерал Скобелев: „Русия е единствената страна в Европа, която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства“. Достоевски пише в дневника си: „Това е война за слабите, която има за цел не да отнема, а да даде свободата“. Водени от тези чувства синовете на дворяните се записват доброволци в действащата армия. Българският народ приема като свои всички войни от императорската армия, загинали за нашата свобода – руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, както и румънците, сърбите и черногорците, намерили последния си приют в нашата земя“, заяви още Румен Радев.

На церемонията присъстваха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на парламента Веселин Марешки, вицепремиерът Марияна Николова и др.