Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и са тук. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си на Шипка, където се включи в тържествата по случай националния празник на България.

Критиките му бяха във връзка с решението на властите да ограничат активностите на Шипка като противоепидемична мярка.

Държавният глава прие строя на 61-ва Стрямска механизирана бригада, преди да поднесе цветя в памет на загиналите за свободата на България.

Снимка: bTV

„Отново е 3 март и ние пак сме тук и пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. Искам да попитам нещо – очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?“, запита множеството Радев.

Героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден, подчерта държавният глава.

„Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява, винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне“, предупреди президентът.

Снимка: bTV

Историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои – нужна е вяра, нужно е усилие, „дела трябват, а не думи“, както е рекъл Апостолът, завърши речта си Радев.

Снимка: bTV

Той беше посрещнат от стотици граждани, които го аплодираха. Вееха се много български знамена, но се виждаха и флагове на партия „Възраждане“.

В далечината се чуха викове "Оставка!", последвани от по-силни възгласи за отстраняването на правителството и затвор.