Край на интригата кой ще е президент на България. Румен Радев ще бъде държавен глава още пет години – до януари 2027 г.  При 100% обработени протоколи от ЦИК, Радев-Йотова побеждава подкрепената от ГЕРБ-СДС двойка Анастас Герджиков-Невяна Митева, с близо 2/3 от гласовете.

Радев ще е вторият държавен глава на България, преизбиран за президент. Първият беше Георги Първанов.

На балотажа Радев събра вота на близо 67% от гласувалите.
Това са 1 539 650 българи. Преднината му пред втория Анастас Герджиков е значителна – почти двойна. За Герджиков са гласували 31,8% или 733 791 души.

И двамата имат подобрение спрямо резултатите им на първия тур, но дистанцията се запазва значителна. Малък процент - под 2 на сто са гласували, но не са предпочели нито един от двамата и са избрали квадратчето „Не подкрепям никого!“.

Битката между Радев и Герджиков вероятно ще остане в историята като президентският избор с най-ниска избирателна активност.
Според социолозите от „Алфа рисърч“, с които bTV работи в деня на вота, до урните са отишли 34,1% от имащите право на глас. При 6,6 млн. души в списъците, това са общо около 2,2 млн. гласа. Дали това ще се запази и с окончателната активност, предстои да разберем в идните дни от ЦИК.

Досега най-ниската активност беше през 2006 г., когато страната за първи път преизбра действащ президент на поста - Георги Първанов. Тогава излязоха да гласуват 2,8 млн. души. При избора на Росен Плевнелиев активността беше малко по-висока. Своя избор тогава направиха 3,3 млн. души. Преди 5 години, когато Радев спечели първия си мандат, гласуваха 48% от избирателите - или 3,5 млн. души.

От тях той спечели малко повече от 2 милиона. Тогава те се равняваха на 60% от гласовете. Преднината му пред Цецка Цачева беше 806 хил. гласа. Днес подобна е дистанцията му и пред Анастас Герджиков. По-ниска е обаче и активността, и резултатите на двамата. И макар Радев сега да събира 67%, то те се равняват на 1,54 млн. души.

Дистанцията между двамата се запазва почти същата и при вота на българите зад граница. Радев има 87 хил. срещу 40 хил. гласа за Герджиков. Настоящият президент печели почти навсякъде, а Герджиков е категоричен победител в Турция и Мароко.

В южната ни съседка, при повече от три пъти по-ниска активност или общо около 24 хил. гласа сега, 92% са за Анастас Герджиков, за Румен Радев са останалите почти 8 на сто - или под 2000 бюлетини.

Анализите на социолозите показват, че Радев е получил повече гласове спрямо Герджиков от електоратите на почти всички партии в 47-мия парламент, с изключение на ГЕРБ-СДС и ДПС.