Героизмът на защитниците на връх Шипка „изисква не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата ни, да се борим за духовност и единение срещу моралното падение, срещу злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни”, заяви президентът на България Румен Радев в своето слово на тържествената заря-проверка по повод 142 години от битката на върха, предопределила до голяма степен изхода на Руско-турската война през 1877-1878 г.

Държавният глава изтъкна, че „вековният морален компас на българите все още е жив” и „духът на опълченците е още с нас”. „Носейки в себе си историята, вие градите утрешния ден”.

Това, което научават потомците от епопеята на Шипка, е, че „саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух”, а „свобода не се дава, за нея се воюва дори с голи ръце” и „ доблестта е по-силна от щика на поробителя, който се пречупва в гърдите на храбрите”, заяви президентът Радев.

„Това, което човек прави за себе си, умира с него, а това, което прави за другите, живее вечно” и затова ние ще съхраним  паметта на българските войници и руските войни, сражавали се за нашата свобода, каза държавният глава и отбеляза, че на Шипка не са били нужни сложни военни действия, а се е „искало само едно – да загине всеки на поста си”