Президентът и премиерът влязоха в нов спор, този път за освободения началник на НСО ген. Данчо Дяков. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че генералът е напуснал заради скандали в президентството, а днес държавният глава Румен Радев обяви казаното за интрига. 

Вчера bTV попита Бойко Борисов за решението на министерския съве да назначи бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия. 

Премиерът обаче отговори с коментар за освободения началник на НСО.

"Генерал Дяков е изключително добър офицер, работили сме преди, това е квота изцяло на президента. За един ден съм го съгласувал… Явно заради огромните скандали в президентството, ген. Дяков трябваше да бъде изритан", каза вчера Бойко Борисов.

Няколко часа по-късно, същият въпрос за Пламен Георгиев беше зададен отново на премиера.

"Вчера на Министерски съвет с единодушие ген. Дяков беше освободен от шеф на НСО, поради простата причина, че заради гафовете в президентството някой трябваше да понесе отговорност и той я понесе", отново отговори премиерът.

Днес държавният глава взе отношение и по двете теми.

"Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Скандалите в правителството са много и унищожителни", отбеляза президентът. 

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба във Валенсия, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя. 

"Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев", коментира още държавният глава.