„Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в РС Македония“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Това е политика насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети със консенсус от всички държави-членки на ЕС, срещу поетите от РСМ международни ангажименти и срещу собствените ѝ граждани, които заявиха ясно подкрепата си за европейското развитие на страната”, подчерта Радев, коментирайки исканията на македонския премиер Мицкоски към България за промяна на преговорната рамка.

Президентът очаква незабавни конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване.

„Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, базирана на ясни норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация”, предупреди Радев.

Новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски иска преговори с България за промяна в преговорната рамка за членството на страната му в Европейския съюз.

В първото си интервю като премиер той заяви, че при желание и политическа воля могат да бъдат внесени изменения.

Пред македонската телевизия 24 Мицкоски заяви, че очаква сформирането на българско правителство и посочи, че иска да разбере каква е била причината да се появи искането за включването на българите в конституцията на страната му.