В деня на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган у нас за срещата ЕС – Турция президентът Румен Радев поиска на нея да бъде поставен въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци и за ненамеса на Турция във вътрешните ни работи.

Държавният глава направи този коментар както в словото си, така и пред журналистите при отбелязването на 105-годишнината от превземането на Одринската крепост по време на Балканската война.

Той изрази надежда, че и двата въпроса ще бъде поставени от премиера Бойко Борисов, независимо че срещата в Евксиноград няма двустранен характер.

Очаквам България да не остане в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави и въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела, а също така и за обезщетяването на тракийските бежанци, каза Радев.

Според него тези въпроси ще възстановят историческата справедливост и национално ни достойнство.

По повод годишнината в столичния храм „Св. Николай Софийски-Нови“ беше отслужена панихида в памет на българските войни, загинали по тракийските полета.

Президентът присъства на тържествения церемониал пред паметника на българските войници, загинали преди 105 години при щурма на Одринската крепост, заедно с наследници на тракийци, бивши военни и политици от различни партии.  

Логично е, когато лидерите на Европа са тук и президентът Ердоган и се обсъждат отношенията ЕС – Турция, да се постави и този въпрос в защита на българския национален интерес, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Легендарният химн на Тракия и Странджа „Ясен месец веч изгрява“ предизвика спонтанни сълзи в очите на изпълнителите. В наши дни наследниците на преследваните и разорени тракийски бежанци вече са над 800 хил. А девизът на техните предци е „Не забравяй, но не отмъщавай“.