Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Троян.  Преди това той прие почетния строй на Националната гвардейска част на пл. „Възраждане“ в града.

Снимка: Президентство

„Нашата история ясно е показала, че, ако един монумент е чужд на хората, на техния морален и житейски компас, той бързо обраства в бурени и забрава. Ние днес продължаваме да сме в дълг към нашите предци, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има. Докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството. Вече 186 години от рождението и 150 години след гибелта на Левски ние като народ продължаваме да черпим сила от неговото свято дело. Продължаваме да търсим начин да съграждаме знаци на признателност към най-свидния син на България“, посочи президентът.

Снимка: Президентство

Той добави, че Троянският край е силно свързан с революционния път на Васил Левски.

„Тук още се помнят неговите думи на прозорливост за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима вяра, че в нашата земя ще господства равенството пред закона, човешкото достойнство и свободата. Затова век и половина след гибелта на Левски признателността на нашия народ е непреходна, а общуването на народа ни с Левски е дълбоко, емоционално и желано“, добави държавният глава.

Снимка: Президентство

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски.

Скулптурата е на Борис Борисов, който е създал и паметника на Иван Хаджийски в Троян.