В 19:10 ч. днес първата стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ) ще е на сайта на президентство, заяви държавният глава Румен Радев пред bTV. От нея са премахнати само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ.

На срещата при президента Росен Плевнелиев са присъствали 21 души, сред които настоящият премиер Бойко Борисов, бившият лидер на левицата Михаил Миков, тогава председател на Народното събрание, Сергей Станишев, Лютви Местан, както и Меглена Кунева и Радан Кънев.

Малко след 19 ч. стенограмата беше публикувана в сайта на президентството. Тя е в обем от над 100 страници. Вижте я тук:

„Що се отнася до втората стенограма, предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам”, добави Радев.

„Това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне истината за КТБ. Нищо подобно – няма там такава информация”, каза още той.

„Нека внеса яснота – съдът не задължава президентската администрация да публикува стенограмите. Имам право на обжалване, което означава погребване на стенограмата (...)

Аз имах много ясни мотиви, че ще публикувам тези стенограми, резервите ми и причината да има отказ, са ясни, аз съм ги споделил: няма как да ги публикувам в предизборния дебат или по време на съставянето на новия кабинет.

Минаха изборите, минаха консултациите. Моето решение за първата стенограма е категорично ясна. 10 минути след нашия разговор ще бъде на сайта”, заяви Радев.

Тя ще бъде тест за зрелостта на нашето общество – дали заслужаваме прозрачност.

Президентът поясни, че е изпратил писма до всички 21 участници в срещата за КТБ, защото публикуването й е тест и за тях.

„Нали не мислите, че веднага ще хвърля тези имена на улицата”, попита Радев риторично.

Той е категоричен, че истината за КТБ трябва да се фокусира и търси в съда.

„Искам да вярвам, че ще има виновни за КТБ. Все пак трябва да имаме доверие в съда, макар да има много какво да желаем от съдебната система”, допълни ощй Радев.