Румен Радев: Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени

„F-16, надявам се, ще дойде със съответните регламентиращи документи, които изискват един друг нальот“, посочи президентът

Антоан Златков

Публикувано в  09:41 ч. 16.10.2024 г.
 

На 16 октомври отбелязваме Деня на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС). Навършват се 112 години от първия боен полет в историята на България.

Пред Паметника на българския летец в София държавният глава прие почетния караул и поднесе венец в памет на загиналите за Родината летци и парашутисти.

„Тази година празникът е помрачен заради гибелта на двамата летци, за които продължаваме да скърбим. Няма как да коментирам хипотези преди да са налични всички факти“, каза президентът Румен Радев.

Във вторник Министерството на отбраната представи резултатите от доклада си, базиран на разчитането на черната кутия от учебно-бойния самолет L-39 ZA, при чиято катастрофа в Граф Игнатиево на 13 септември загинаха военните пилоти Петко Димитров и Венцислав Дункин.

„От Министерството на отбраната бяха пределни ясни. Установени са непосредствената и съпътстващата причина, но вменяването на отговорност не е обект на тази проверка. Продължава работата на прокуратурата“, посочи той.

„Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, докато работят комисиите, са най-малкото неетични и неморални. Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени. Това се случва и в страните около нас, случва се и във военновъздушните сили на САЩ. Изтребителната авиация е високорискова. Тя изисква не само умело ръководство, но и всестранно осигуряване“, допълни той.

 

„Очаквам да се установи отговорност по цялата командна верига нагоре“, подчерта Румен Радев.

„Нальотът на нашите летци е крайно недостатъчен. F-16, надявам се, ще дойде със съответните регламентиращи документи, които изискват един друг нальот. Не може да искаме сложни задачи с високо ниво на подготовка без да осигурим условията за летците и техните командири“, каза още президентът.

Държавния глава коментира и процедурата по избор на „обвинител номер едно“. Според него този състав на Висшия съдебен съвет няма легитимност да посочи нов главен прокурор.

„Този Висш съдебен съвет, не коментирам дори неговия изтекъл мандат, но всичките му действия дотук не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото. Затова ясно заявих, че това напрежение ще продължи“, обясни Радев.

В рамките на срока единствената издигна кандидатура беше тази на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK