Държавните глави на България и Руската Федерация – Румен Радев и Владимир Путин, си размениха поздравителни адреси по случай 25-годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между двете страни, съобщиха от президентската администрация.

Българо-руските отношения имат богати традиции, стабилна договорно-правна основа и се основават на културната, историческа и човешка близост и приятелските отношения между нашите народи, пише в поздравителния адрес на Радев до Путин.

„Убеден съм, че утвърденото уважение към разпоредбите на Договора е стабилна основа за възходящото развитие на българо-руските отношения в условията на новите геополитически и икономически предизвикателства, в интерес на мира и благоденствието в Европа и света“, пише още Радев.

Българският държавен глава потвърждава поканата към Путин да посети страната ни през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България.

В своя адрес руският президент оценява високо приноса на Договора към създаването на условия за увеличаване на обема на взаимната търговия и инвестиции между двете държави, както и за активизирането на сътрудничеството в енергийната, научно-техническата, хуманитарната и други сфери.

„Руско-българските отношения имат дълга и богата история. Независимо от позитивните резултати, постигнати през изминалия четвърт век, в отношенията между нашите страни се запазва значим незадействан потенциал“, пише още руският президент.