12 одеала, аптечка с всичко необходими и други помощни средства доставиха планински водачи и президентът Румен Радев на заслона "Кончето" в Пирин.

Снимка: Ирина Жерева

Освен това ремонтираха разрушената от вандали маса пред заслона.

Снимка: Ирина Жерева

Според Емил Божанов, планински водач от Разлог, президентът не е имал нужда дори от осигуровка високо в планината.

Държавният глава коментира и 13-те кандидати с интерес към АЕЦ „Белене”, от които седем искат да бъдат стратегически инвеститори.

Добре е това, че има толкова засилен инвеститорски интерес, каза Румен Радев, но подчерта, че не смее да прави, каквито и да е прогнози.

"И се надявам държавата да проучи много внимателно самите инвеститори, техния потенциал, техните конкретни планове, защото най-големият риск е, нали всички имат добри намерения, но ако се окаже, че по средата на проекта потенциалът на тези инвеститори се изчерпа и минем на варианта държавата да трябва да се намеси, с държавна гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект, той да бъде без финансовото участие на държавата", обясни президентът.

Сред седемте кандидати да бъдат стратегически инвеститори в АЕЦ „Белене” има руски, китайски, корейски и германски компании.

Строителството на централата започва още по комунистическо време - през 1987 г.