През септември 1885г. нашият народ заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на Великите сили, българите предприеха най-значимата стъпка към единението на нашия народ, в изконните му земи. С мисъл и кураж. С дружни усилия и удивителна политическа зрялост, която постигна целта почти без кръвопролития.

Това каза президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на Съединението по време на официалните чествания в град Пловдив.

"136 години от тогава. Какви са уроците за нас днес? Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели. Да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото. Можем го и днес. Съединението на България се случва само 7 години след възкръсването на страната ни, затова вярвам, че днес, 136 години по-късно, ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения, в името на демокрацията и просперитета на страната ни. Ключът е в духа на съединението. В чувството, че сме един народ", заяви държавният глава.

"Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар че сме различни, сме един народ. Нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията. Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството", каза още президентът.