Преустановяването на въоръжената конфронтация и предприемането на усилия за укрепване на мира в Близкия Изток са от ключово значение не само за Държавата Израел и Палестина, а и за целия свят. Това заяви днес президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Израел Реувен Ривлин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът се проведе по инициатива на президента Ривлин и по време на него бяха обсъдени ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток през последните дни, при която загинаха десетки хора, се казва в прессъобщението.

Президентът Ривлин подчерта, че Израел се стреми към деескалация на напрежението, но държи на устойчивост в мирния процес, така че да не бъдат поставяни под заплаха животът и здравето на нито един гражданин.

България е дълбоко загрижена от бързото развитие на този конфликт и дадените човешки жертви, посочи президентът Румен Радев. Държавният глава заяви също така, че от ескалиращ военен конфликт няма да спечели никой.

България високо цени приятелството си с Израел, както и с Палестина, и в рамките на своите възможности е готова да подпомогне усилията, за деескалация на напрежението, успокояване на обстановката и избягване на нови човешки жертви, посочи още президентът Румен Радев.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев и неговата предшественичка - Екатерина Захариева, изразиха съболезнования за жертвите и заявиха, че насилието и терорът не са решение.

„Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападение срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно, провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му“, посочва Светлан Стоев.