Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни. Така президентът Румен Радев коментира брифинга на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя, в който имаше намек, че президентът е лобирал за купуването на изтребители „Грипен”.

„Но да оставим настрани този европейски виц – искам да кажа следното: Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа доброто и лошото ченге. Надявам се г- н Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларацията на своя заместник", допълни президенът

В  предаването „Лице в лице” по bTV военният министър Красимир Каракачанов подкрепи идеята за анкетна комисия за шведските „Грипен”. "Не само парламента и  българския данъкоплатец се интересува", обяви Каракачанов.

Пред bTV ръководителят на работната група за избор на нови изтребители ген. Ценко Стойков  отрече да му е оказван натиск и че е готов да даде разяснения пред анкетна комисия.

„Никой от нито една държавна институция – нито президент, нито министър-председател, нито предсатвители на министерство на отбраната са участвали по какъвто и да било начин”, подчерта е ген. Стойков.

Той е категоричен, че в работната група е имало представители на много институции, а военните са били малка част. И допълни, че тъй като  участниците в конкурса са поискали документите да са класифицирани като търговска тайна, не може да бъде обявено защо американският самолет е отпаднал от класирането.