„Ако извадим главния прокурор от съдебната власт, той ще стане още по-недосегаем”, смята президентът Румен Радев.

През изминалата седмица държавният глава проведе срещи с Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров на тема състоянието на съдебната система и бъдещата реформа в сектора.

„Дебатът за съдебната реформа е много болезнен в обществото. Всички чакаме съдебната система да гарантира справедливост и борба с корупцията”, коментира още Радев.

„Надявам се г-н Панов да е чел Конституцията, където пише, че Велико Народно събрание се свиква когато има готов проект за промяна на Конституцията или за изцяло нова. Панов не ми представи такъв проект, а нахвърля мъгляви идеи”, коментира срещата президента.

Той е категоричен, че не държавният глава трябва да изготвя проект за промяна в Конституцията.

„Има политически елемент в тези искания. Ако някой иска да се занимава с политика, пътят е друг”, намекна Радев.

По думите му проблеми има навсякъде – в прокуратурата, в цялата съдебна система.

„Проблеми има и в Народното събрание, което не работи вече втори месец”, допълни още Радев.

Той допълни, че в програмата на ГЕРБ също фигурира предложение за свикване на Велико Народно събрание и предложи Лозан Панов да отиде да разговаря с тях, за да се уточнят и тогава да започне дебат по темата.

Скандалът с автомобила на Лозан Панов

При срещата си с президента шефът на ВКС Лозан Панов го уведоми, че автомобилът на НСО, с който пътува, е бил с развити и липсващи болтове при една от командировките му.

В следствие на това започна вътрешна проверка в агенцията, както и проверка на прокуратурата.

„Има забавяне на информацията, това сочат данните. Не мога в момента да кажа каква е причината”, коментира случая Радев.

Цялото интервю с Румен Радев вижте тук: