Към момента вторите проби за чума не дават позитивни резултати. Това каза в предаването „Тази сутрин земеделският министър Румен Порожанов.

„Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези 7 общини, които са под възбрана за движение на животните”, съобщи Порожанов.

"Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища, и това са на животните от тези селища. Защото в тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани.

Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване", заяви земеделският министър.

Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби, категоричен беше министърът.

„Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела”, припомни Румен Порожанов.

Той добави, че първите проби са стартирали юни, потвърдени през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

Снимка: Ладислав Цветков

В едно от стадата в Болярово имаше съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина, затова предложихме да бъдат взети втори проби, като лично гарантирах на стопаните, че ще наблюдавам тези проби, но те отказаха да ги допуснат, което е нарушение на закона, съобщи Румен Порожанов.

Пробата от Болярово е в категорията съмнителни и именно затова са разговаряли със стопаните на обекта, те са поискали да се смени лекарят, и са изпратени други лекари, които да влезнат, обясни земеделският министър.

Аз също искам да им бъдат запазени животните затова им предложих втората проба, каза той.

"Чисто комуникативните грешки бяха отчетени още в началото, макар, че е имало срещи, за да бъде разяснено подробно какви са пробите и какво трябва да се предприеме. Не е било да се отиде директно във всеки един двор, а е било направено в един по-широк кръг", поясни Порожанов.

Снимка: Ладислав Цветков

Земеделският министър каза, че не се притеснява от факта, че БСП му иска оставката.

"Винаги и за всичко може да бъде искана оставката на един министър, когато има проблем включително и в ресорни агенции. Това е един рутинен акт – оставката на един министър. Всеки един министър е назначен, за да изпълнява конкретна функция, във всеки един момент той може да бъде освободен", заяви Порожанов.

По темата за обществената поръчка за закупуване на препарати за тестване на чума при преживните животни, спечелена от компютърна фирма – която беше спряна, министърът каза, че премиерът е прав, тази поръчка не е била най-лицеприятната, която е можело да се появи и правилно е била спряна.

Поръчките се правят от Агенцията по безопасност на храните като юридическо лице. Отговорност носи този, който е допуснал грешка, в случая Агенцията по храните, коментира Румен Порожанов.

На въпроса дали ще поиска оставката на д-р Дамян Илиев, който оглавява агенцията, земеделският министър заяви, че това е комуникация, която ще се води с премиера. Всяка оставка е на дневен ред, когато има проблеми, добави той и уточни, че след поръчката не се е виждал с премиера.

Снимка: Ладислав Цветков

Сумата за оградата по границата с Румъния се е увеличила, защото при обсъждане в МС се взе принципно решение да се сложи допълнителната мрежа „Бруно”, която е много по-сигурна, това е едно правилно решение. Прасетата трябва да се засилят, да бъдат подгонени, за да успеят да минат. Едно болно животно въобще не е толкова функционално, за да направи такова нещо.

„Бруно” е кръгова режеща мрежа. Ще я финансираме за сметка на държавните предприятия, не за сметка на бюджета. Тя оскъпява два пъти оградата. Изградена е с труда на горските служители и тези на държавните предприятия. Ако не беше мобилизиран екип от 400 души, това нямаше как да се случи”, допълни министърът.

Чумата по свинете наближава непрекъснато. Последно е стигнала до Калараш, което е на 15 км от Силистра. Ние сме първата страна, която го прави превантивно. Чехия го направи първа с електропастир, Румъния ще прави това на границата си с Украйна. Дания ще прави доста скъпо устройство.

Цената на нашата ограда ще бъде около 1 млн. и 100 000, като над 600 000 ще бъде бруното, като трудът въобще не се смята в тази цена, поясни Порожанов.

В коментар за качеството на сиренето, министърът каза, че от 20 юли е излязла нормативното изискване да се сепарират производителите – забранява се вече да се вкарва какъвто и да е продукт като растителна мазнина. В магазините те трябва да бъдат индивидуализирани имитиращи продукти в отделен щанд, за да може потребителят да ги различава. Те дори нямат право да осчетоводяват каквито и да е растителни мазнини.

Снимка: Ладислав Цветков

"Сега производството е отделно – или само млечни продукти или само имитиращи. Не може да има на едно място и двете производства. На етикета трябва да пише изрично, че това не е млечен продукт.  Защото изискването за млечните продукти – имаме БДС – стандартът е с българско мляко, не със сухо мляко, така че тези изменения ни дават възможност да направим по-ефективен контрол", коментира земеделският министър.

По въпроса за цената на хляба Порожанов съобщи, че цените на пшеницата от тази реколта са с по-висока стойност, защото само 53% е пшеницата с добри хлебоперкарни качества тази година.

Тя се е влошила от последния месец от многото дъждове, но има достатъчно хлебна пшеница да захрани българския пазар, успокои Румен Порожанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!