ЮНЕСКО обяви маслодайната роза дамасцена за част от недвижимото културно наследство.

Как обаче се произвежда розовото масло и какво е общото между българския продукт и Коко Шанел?

Независимо, че създават четири високодобивни български сорта -  Елейна, Янина, Свежен и Искра, селекционерите постъпват като мадам Коко, преди да създаде най-продавания парфюм в света - избират пробата под номер пет.

„В Розовата долина се използва т.нар. популация номер пет, която е съчетание от тези сортове рози, които са дали добри показатели и наистина нашата роза дамасцена дава много добро качество на маслото, което както знаете е уникално и то е стандарт за света”, обяснява  доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури.

Международният институт по стандартизацията в Женева е заложил параметрите на няколко вида масло от роза дамасцена -българско, турско, мароканско, но в практиката българското се наложило като най-качествено.

При анализа на маслото от последната реколта са нужни микроколичества, които се инжектират в апарат.

У нас с рози вече са заседени над 35 хиляди декара. А през 2020 година се предполага, че полетата ще достигнат 60 хиляди декара. Цената на розовото масло е 5-6 хиляди евро за килограм.