"Книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа. Тя е вградена дълбоко в основите на богатото и равнопоставено културно многообразие на обединения континент", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред присъстващите на поклонението пред мощите на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

Снимка: Народно събрание

Росен Желязков отбеляза, че събралите се в базиликата „Сан Клементе“ изразяват дълбоката си почит  към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий, към историческия им принос, към величието на тяхната апостолска мисия. Той припомни, че преди 43 години двамата славянски първоучители бяха провъзгласени за небесни съпокровители на Европа. 

По думите му това признание от покойния Папа Йоан Павел ІІне е случайно, а   закономерно, защото книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа.

Снимка: Народно събрание

„Днес ние сме обединени в своето многообразие.  Живеем на континент, който черпи вдъхновение от богато културно, религиозно и хуманно наследство.  И макар да преживяваме бурни и критични времена, ние сме непоколебими в своя стремеж да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и прогреса“, посочи председателят на парламента. Докато го има този неугасващ стремеж към нови културни постижения, докато имаме обща воля за напредък и благополучие, докато са живи високите ни общи идеали за човеколюбие, свобода и човешко достойнство, делото на Светите братя ще бъде живо", допълни Росен Желязков.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май. В състава на делегацията са Цончо Ганев, Филиз Хюсменова, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Ирена Анастасова и Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.