"Поздравявам ви за това, че въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България". Това послание отправи папа Франциск към българската парламентарна делегация, която е в Рим и Ватикана по повод 24 май.

Делегацията беше приета на аудиенция при Светия отец, а преди това се състоя разговор на „четири очи“ между председателя на парламента и папата. 

Росен Желязков подари на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски. Тя е изработена със златни и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България.

Росен Желязков посочи, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично образите. От своя страна папата е подарил пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, разкъсани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин, посочи Росен Желязков и допълни, че гълъбът е символ на мира, цветето е нещо красиво и преходно.

На срещата Росен Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че когато има национални каузи, те са обединени. Папата е изразил радостта си от това, казал е, че го поощрява и че е прекрасно, че политическите сили са единни.

Председателят на парламента Росен Желязков пожела на българите по повод 24 май здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. По думите му това е най-хубавият празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост, с това, което все повече забравяме – общението с книгите. Това беше и темата на срещата със Светия отец, посочи Росен Желязков и определи разговорът на „четири очи“ с Папа Франциск като много топъл.

Председателят на Народното събрание съобщи, че папата пази прекрасни спомени от посещението си в България през 2019 г. Той определи тогавашното му обръщение за мира на земята като пророческо.

Председателят на парламента припомни и последната енциклика на папата, която е свързана с братството и с  мостовете, които трябва да градим между различните вероизповедания.

"Трябва да преодоляваме различията, особено в контекста на вътрешните ни събития", посочи Росен Желязков.