„Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За баде реши един проблем, трябва да бъде посочен”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев по повод подписването на Договора за добросъседство между България и Македония на 1 август.

Той обяви, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава. През 2012 г. той е казал на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС, сподели Плевнелиев.

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви експрезидентът.

Относно новият орган за борба с корупцията Плевнелиев смята, че не е работа на президента да посочва състава на тази комисия, защото държавният глава е висша представителна власт, но не изпълнителна власт.

Той съветва президента Румен Радев да наложи вето на промените в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

По думите му има промени, които противоречат на конституцията. За пример той даде прехвърлянето на изключително важни дела към т. нар. Специализиран съд, който е дал спорни резултати досега.

Относно мегаделото „КТБ” Росен Плевнелиев смята, че като президент е направил нужното, за да не се стигне до голяма банкова криза. Според него е важно да се отворят „досиетата КТБ”, както и колко пари ще бъдат върнати.

Вижте цялото интервю във видеото: