Романът на Георги Бърдаров „Absolvo Te“ спечели голямата Европейска награда за литература. „Absolvo Te“ са казвали католическите свещеници след "изповед". Превежда се като "Простено да ти е".

В книгата си авторът се опитва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа - там, където се раждат злото и доброто. Тримата главни герои са едновременно много различни един от друг като произход, вяра и съдба, но в същото време са свързани помежду си от невидимите нишки на грехопадението.

Историите и съдбите на героите са така преплетени, че всеки един от тях трябва да прости на другия непростими в този живот неща, за да може самият той да намери покой и да продължи пътя си.

„Всеки един човек е извършил нещо, което смята за непростим грях. Има нужда първо да прости на самия себе си, а после и на другите. Това е във всяка една епоха. В контекста на романа става въпрос за Холокоста и силата на човешкия дух в Аушвиц и арабо-израелския конфликт, който за съжаление отново е актуален“, каза Георги Бърдаров.

„Прошката днес я използваме лицемерно. В същото време има крайна агресия в нашето общество, което много ме притеснява“, допълни той.

Според писателя Тони Николов тази агресия се е натрупала от много години. Натрупали са се и неизказаните истини.