С поста си в БДЖ се разделя председателя на Съвета на директорите Владимир Владимиров. Освободен е и Емил Иванов, който е член на борда. Промените в ръководството идват дни след изявлението на новия транспортен министър Кристиян Кръстев, че той е недоволен от начина, по който компанията е управлявана. На мястото на освободените членове са назначени Чавдар Трендафилов и Николай Найденов.

Голяма част от кариерата на Чавдар Трендафилов е преминала в Български държавни железници. Започнал е като помощник-машинист към локомотивното депо в София и през годините е заемал редица ръководни позиции, свързани с експлоатацията на подвижния състав.

Николай Найденов е юрист. Започнал е кариерата си в Министерството на правосъдието, като през годините е работил и в Министерството на вътрешните работи, „Информационно обслужване“ АД и в частния сектор.

„Знаем, че БДЖ е във фактически фалит от 2008 г., тук няма сензация”, коментира преди дни транспортният министър Кристиян Кръстев и добави, че когато разбере ситуацията в дружеството ще говори за смяната на ръководството. „Бях обезпокоен от сигналите, които получих от кредиторите - няма ясна комуникация в дружеството”, посочи като един от проблемите министъра. По думите му най-големите кредитори на БДЖ имат да получат по около 35 млн. евро всеки.

Пред bTV транспортният министър обеща, че ще уволнява само шефове и хора от администрация, но няма да пипа железничари.

“Искам да поставя в съвет на директорите хора, които в общи линии би трябвало да погледнат от всички страни дружеството и всеки да каже, какво трябва да се направи”, заяви Кристиян Кръстев.