Нова серия рокади у нас и сблъсъци между нова и стара власт. Кабинетът предложи Атанас Атанасов да бъде освободен като председател на Държавна агенция „Разузнаване“. За неговия пост е предложен Антоан Гечев.

Мотивите – нарушавал политическата неутралност на службата. „Под ръководството на Атанасов е осъществявана дейност по неспазване на презумпцията за обективност и безпристрастност“, коментира говорителят на служебното правителство Антон Кутев. 

Малко по-късно Атанасов даде и първото си изявление пред медии, откакто е на поста. Той заяви, че е спазвал законите и 27 г. е работил за България. Зад освобождаването му, според него, стои „дългата ръка на Кремъл“. 

„Основната причина за освобождаването ми е дългата ръка на Кремъл и координираните действия с един известен бизнесмен, с много влияние, който може да има връзка с Кремъл. (…) За съжаление, през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура“, коментира Атанасов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Атанасов на фона на постоянното говорене за правова държава и върховенство на закона, последните месеци сме свидетели на „прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои и индикации за диктатура“. 

Атанасов коментира, че е обяснил на служебния премиер Стефан Янев причините за излизането му в отпуск, които са семейни и лични. „Нека държавните служители да внимават, когато ползват конституционното си право на отпуск“, каза още той. 

Атанасов изтъкна, че 27 г. е работил за България, с много правителства, последното е било на Борисов. Шефът на разузнаването изтъкна успешната работа на службите срещу „зловредното руско влияние“, визирайки руските специални служби. 

Председателят на ДАР може да бъде освободен след указ от държавния глава, който не може да бъде обжалван. Но според Атанасов, последните укази за освобождаване са противоконституционни. Той призова депутати от бъдещия парламент да разгледат това. Атанасов визира указите за освобождаване на главния секретар на Вътрешно разузнаване  Ивайло Иванови на председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Междувременно за заместник-председател на контраразузнаването днес беше назначен Станислав Станчев, който ще заеме мястото на освободения Недялко Недялков.

Снимка: btvnovinite.bg

Агенцията по вписванията също с нов директор от днес. От Министерството на правосъдието отправиха обвинения за скандални обществени поръчки и кадрови нарушения. Сигнал за злоупотреби в спортното министерство. Според служебния кабинет са били раздавани средства, след съмнителни конкурси.