На протест във Враца се вдигнаха родители на бъдещи първокласници. Причината за недоволството им – опасения, че техните деца няма да бъдат класирани в най-близкото училище по местоживеене и без основание ще бъдат пренасочени към други райони.

Снимка: bTV

В най-голямото врачанско училище в комплекс  Дъбника за следващата година са обявени четири паралелки в първи клас. В тях според обявените днес списъци са записани 88 деца. 

Снимка: bTV

Конфликтът зрее от седмици, направена е и подписка, но вместо решение днес родители се оплакаха, че били призовани да не участват в протеста. И настояха за разкриване на още една паралелка.

„И защо оказват натиск да няма изобщо пета паралелка при положение, че има и база, има и учители, има всичко, стаи стоят заключени“, споделя Николай Николов, родител на първокласник.

Снимка: bTV

Въпреки обявеното днес класиране за въпросното училище от Общината призоваха за търпение.

„Утре е срокът, в който се обявява класиране, кой им е казал, че децата им няма да учат в това училище“, заяви Петя Долапчиева, зам.-кмет на Община Враца.

Родители и учители обаче се усъмниха, че въпреки това децата им ще бъдат пренасочени в други райони.

Те призоваха за намесата на министъра на образованието. А от Общината започват проверка заради открити нарушения при оценяването.