Родители на деца до 12 г. вече ще могат да ползват болничен, за да се грижат за тях у дома, ако те са върнати от училище или детска градина заради карантина. Това каза здравният министър д-р Асен Меджидиев след края на заседанието в МС.

Казусът с връщането от училище здрави деца се появи в разгара на COVID пандемията, когато много от тях бяха принудени да останат по домовете си заради болен съученик или учител. Родителите им обаче нямаха право на болничен.

Това доведе до промяна в Закона за здравето, която депутатите приеха още през лятото на 2022 г. Тя обаче не влезе веднага в сила. Проблемът беше свързан с липсата на финансова обезпеченост. За да влезе в сила тази мярка, бяха необходими 12,5 млн. лв.

За още 31 заболявания ще се дава пожизнен ТЕЛК. В оценката вече няма да се взема предвид само водещото заболяване, т.е. ще се отчита и процента на неработоспособност на съпътстващите заболявания.

Снимка: bTV

„Постъпиха изключително много предложения от НПО, от хора с увреждания и бяхме длъжни да се съобразим с тях за изготвянето на промените в Наредбата за медицинска експертиза. Направихме нещо много добро за хората с увреждания, което много ще помогне“, каза още д-р Меджидиев.

От думите му стана ясно, че хората с психични заболявания под 90% също вече ще имат право на чужда помощ. Това е свързано с друга промяна в наредбата. Освен това ще има и последваща промяна в ТЕЛК комисиите, като ще бъде дадена възможност за много повече експерти да преценяват и да правят експертизата.

Снимка: bTV

„Гласувахме и Националната промяна за ваксина профилактика на сезонния грип и пневмококовите инфекции за хора на и под 65-годишна възраст“, заяви още д-р Меджидиев. Според него се очаква по-добро имунизационно покритие – до 25% от населението през 2023 г. и до 35% през 2026 г.